top of page

משאבי הוראה - מים

בדף זה תמצאו משאבים שפותחו או נערכו בשנים האחרונות על ידי מרכז בידינו (לשעבר מרכז המורים הארצי למורי מדעי הסביבה) בנושא משאב המים.  מוזמנים להוריד ולהשתמש במשאבים אלו להוראה בכיתות. שימו לב שחלק מהמשאבים כוללים בתוכם תרגום לערבית לתלמידים ולחלקם יש גרסה ערבית נפרדת. לחלק מהמשאבים יש בנפרד הנחיות למורים ותשובון.

נשמח לקבל משוב והערות למשאבים הללו, או הצעות וחומרים שאתם פתחתם ותרצו לשתף את כלל המורים.

אנא שלחו ל beyadeinu@technion.ac.il

מחלת העכברת בנחלים

מים, שינויי אקלים

הצעה לפעילות

פעילות העוסקת במחלת העכברת הכוללת איסוף מידע על המחלה והצגתו כמו גם דיון במשבר המים בצפון והצעת פתרונות לבעיה.

באמצע הקיץ, בשלהי החופש הגדול ושיא עונת התיירות בגולן, התבשרנו על סגירת נחלים (זוויתן, זאכי, יהודייה,בריכת המשושים, ג'ילבון, פארק הירדן והמג'רסה ) שהיו חשודים כמזוהמים וגרמו ככל הנראה, להתפרצות מחלת העכברת. 

התפרצות מחלת העכברת היא ככל הנראה תוצאה של זרימות נמוכות מאוד בנחלים שמצמצמות את תחלופת המים בנחלים ומאפשרות להפרשות בעלי חיים המכילות את החיידק להצטבר במקורות המים ולהעלות בהם את ריכוז החיידקים, מה שמעלה גם את סיכויי ההידבקות במחלה. על פי נתוני השירות המטאורולוגי חורף 18-2017 היה יבש מהרגיל באזור אצבע הגליל ובצפון הגולן. הצטברות של חמש שנים שחונות, יחד עם גידול מתמיד באוכלוסייה ועליה בצריכת המים, הובילו להידלדלות מקורות המים בצפון ולזרימות חלשות במיוחד בנחלי הגולן ובמקורות הירדן. למניעת ההידבקות רשות הטבע והגנים סגרה את הכניסה לנחלים המזוהמים והוחלט על נקיטת מספר פעולות מיידיות. הנזק שנגרם לתיירות בגליל ובגולן הוערך בכ-20 מליון ₪ עקב ביטול הזמנות לינה, ביקורים באתרים ושרותים כגון מזון, הדרכה, תדלוק ושירותי תיירות אחרים. בעיית התייבשות מקורות המים בצפון אינה חדשה אלא תהליך מתמשך המושפע מהבצורת ומקידוחים ושאיבות של המים לשימושים שונים.

ישראל מתייבשת

מים

הצעה לפעילות

בפעילות זו התלמידים יכירו את מאפייני משק המים בישראל ומצבו כיום. 

כעשור לאחר שצפינו כולנו בפניה של רננה רז נסדקות ומתייבשות (ישראל מתייבשת ), כלל הציבור בארץ נקרא שוב לדגל ולהידוק החגורה בשימוש במים (ישראל מתייבשת שוב). הקמפיין מדגיש את הצורך בשינוי הרגלי צריכת המים הביתית ומזהיר כי לאור שינויי האקלים והבצורת הממושכת שממנה סובלת ישראל, לא נוכל להישען על התפלה לבדה. אבל האם באמת מדובר במחסור במי שתייה? ומה עם מקורות המים שלנו בארץ? ומתקני ההתפלה? ואיך צמצום צריכת המים קשורה לשינויי האקלים? 

נושא משק המים בישראל הוא מורכב ועבר שינויים משמעותיים במהלך השנים. כולנו מודעים לירידת מפלס הכנרת ולמראות של החופים החושפים האדמה היבשה שלאורכה. אבל הכנרת היא רק גורם אחד במשוואה הזו, שרבים מהמשתנים שלה נסתרים מהעין ומשפיעים עלינו לא פחות. 

הפעילות עוסקת בנושאים הבאים: 

  • הגורמים למשבר המים בארץ - זיהום מקורות מים, שאיבת יתר, התאדות מים כתוצאה מהתחממות אקלימית, גידול אוכלוסין ועלייה ברמת החיים, מיעוט משקעים בשנים האחרונות 

  • חלוקת מים עם שכנינו ההשלכות של משבר המים - פגיעה באקולוגיה של מערכות מים, פגיעה בחקלאות 

  • הפתרונות למשבר המים בישראל - התפלת מים, טיהור מים, חסכון בצריכה הביתית

חיזוי בולענים מהחלל

מים

פעילות סביב מאמר

בפעילות זו התלמידים נחשפים לנושא הבולענים כתוצאה של ירידת המפלס של ים המלח.

פעילות המבוססת על מאמר המעובד מתוך: בר ג., נוף ר., רז, א. (2017). חיזוי בולענים מהחלל. אקולוגיה וסביבה 18(1), עמ' 346-353. 

לפעילות זו קיים מדריך למורה הנמצא תחת "מדריכים למורה" (נגיש למורים שנרשמו ואושרו לאתר).

עקות חמצן בנחל אלכסנדר

מים

פעילות סביב מאמר

לפעילות זו קיים שער אינטראקטיבי.

פעילות המבוססת על מאמר מעובד מתוך: "עקות חמצן מתמשכות באסטואר של נחל אלכסנדר". נכתב ע"י סוארי, י., שיש ל., גפני ש., עמית ט., גלבוע מ., ברוקוביץ' ע. ויהל ג. ופורסם בכתב העת אקולוגיה וסביבה, 2017, 8(3), 52-44. בפעילות זו התלמידים נחשפים לנושא האסטואר, אזור מפגש בין הנחל ומי הים המתאפיין בשינויים קיצוניים בתכונותיו, של נחל אלכסנדר, ועל בתי הגידול באזור זה.

לפעילות זו קיים מדריך למורה הנמצא תחת "מדריכים למורה" (נגיש למורים שנרשמו ואושרו לאתר).

השפעת פסולת נוזלית של בתי בד

מים

פעילות סביב מאמר

לפעילות זו קיים שער אינטראקטיבי

בפעילות זו התלמידים נחשפים לנושא הפסולת הנוזלית הנוצרת בתהליך הפקת שמן זית והשפעתה על הקרקע.

הפעילות מבוססת על מאמר מעובד מתוך: השפעת פסולת נוזלית של בתי בד על ספיחת חומרים אורגניים בקרקע נכתב ע"י יונתן קרן, מיכאל. בוריסובר, ארנון דג, נדז'דה בוחנובסקי ויצחק צפורי ופורסם בכתב העת אקולוגיה וסביבה, דצמבר 2015 ,גליון 4, עמ' 302-308. העקר הוא פסולת נוזלית הנוצרת בתהליך הפקת שמן זית. הטיפול בעקר מורכב בגלל היותו חומצי מצד אחד ועשיר בחומר אורגני מצד שני. מחקר זה בחן את ההשפעות של פיזור העקר על הקרקע ועל התהליכים המתרחשים בה. 

לפעילות זו קיים מדריך למורה הנמצא תחת "מדריכים למורה" (נגיש למורים שנרשמו ואושרו לאתר).

טיהור מי שתיה, זיהום מתכות כבדות

מים

פעילות סביב מאמר

ניתן לגשת לפעילות זו גם דרך שער אינטראקטיבי

פעילות המבוססת על מאמר מדעי. כאשר אתם חושבים על כוס מי שתיה, אילו מילים עולות בראשכם? מים נקיים? בטוחים? מרעננים? למרבה הצער, מילים אלו אינן מתאימות למרבית מי השתייה בעולם. במאמר מוצג חומר ייחודי לטיהור מים שיצרו חוקרים דרך ספיגת נחושת. הפעילות מתאימה לנושאים: מערכות אקולוגיות ומשאב המים, ועוסק במונחים כגון: מזהמי מים, דשנים, ספיחה, תשטיפים ומתכות כבדות.

לפעילות זו קיים מדריך למורה הנמצא תחת "מדריכים למורה" (נגיש למורים שנרשמו ואושרו לאתר).

מחזור המים וטיפול במזהמי מים - פרופ' אבנר עדין, האוניברסיטה העברית

מים

הרצאה מוקלטת

פרופ' אבנר עדין עוסק במחזור המים ובטיפול בשפכים. הוא מתאר שיטה שפיתח ושמהּ אלקטרופלוקולציה המאפשרת תהליך ייחודי לטיהור המים המבוסס על חשמל במקום כימיקלים. פרופ' עדין מסביר איך אפשר לטהר מים לחקלאות ולשתייה מבלי לפגוע בסביבה.

סיור וירטואלי בים המלח / סוהיר סורה

מים

סיור וירטואלי

הצעה לסיור וירטואלי בים המלח. כניסה דרך הזדהות מטח או הזדהות משרד החינוך.

תחנת הכוח - מתקן ההתפלה חדרה / סוהיר סורה

אנרגיה, מים

סיור וירטואלי

הצעה לפעילות מקוונת - סיור וירטואלי בתחנת הכח בחדרה. הסיור הוירטואלי כולל את מיפוי האזור, ומתייחס להשפעת תחנת הכח על הסביבה.

נחל אלכסנדר / סוהיר סורה

מים

סיור וירטואלי

הצעה לסיור וירטואלי בנחל אלכסנדר שבמסגרתו נערכת היכרות עם ערוץ הנחל, ועוסקים בנושאים כגון: בריאות המערכת האקולוגית בנחל ובסביבתו, בריאות המים, ספיקת מים, הצבים בנחל אלכסנדר.

bottom of page