
משאבי הוראה - שינוי אקלים
ציר מארגן - השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי
בדף זה תמצאו משאבים שפותחו או נערכו בשנים האחרונות על ידי מרכז בידינו (לשעבר מרכז המורים הארצי למורי מדעי הסביבה) בנושא שינוי אקלים או בנושאים קרובים שניתן לקשר לשינוי אקלים. מוזמנים להוריד ולהשתמש במשאבים אלו להוראה בכיתות. שימו לב שחלק מהמשאבים כוללים בתוכם תרגום לערבית לתלמידים ולחלקם יש גרסה ערבית נפרדת. לחלק מהמשאבים יש בנפרד הנחיות למורים ותשובון שאליהם ניתן להגיע מתוך קישור המופיע בתקציר המשאב (למורים הרשומים לאתר).
נשמח לקבל משוב והערות למשאבים הללו, או הצעות וחומרים שאתם פתחתם ותרצו לשתף את כלל המורים.
אנא שלחו ל beyadeinu@technion.ac.il
אוגדן ניסויים בנושא שינוי אקלים
אקלים, עדויות לשינוי אקלים, השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי, מודלים, תחזיות ותרחישים, גורמים לשינוי האקלים, השלכות של שינוי אקלים, דרכי התמודדות, אתיקה
צירים מארגנים:
הצעה לפעילויות
האוגדן שלפניכם מציע חמש התנסויות מדעיות יישומיות להבנת שינוי האקלים – אחד האתגרים הגדולים של המאה ה-21. מטרת האוגדן היא לקדם למידה חווייתית ומבוס סת-חקר, המפתחת אוריינות מדעית, חשיבה ביקורתית ויכולת פתרון בעיות. כל ניסוי כולל הנחיות ברורות, דפי עבודה, הצעות להעמקה, וטיפים פדגוגיים. הניסויים תוכננו כך שיהיו נגישים, גמישים ורלוונטיים, תוך קישור בין מדע לתופעות אקלימיות ממשיות. האוגדן מותאם לתכניות הלימודים הקיימות וכולל קישורים לעריכה והדפסה. הוא מהווה כלי חשוב בהוראת נושא מורכב זה בדרך פעילה, נגישה ומשמעותית.
מהו ההבדל בין מזג אוויר לאקלים
אקלים, השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי, השלכות של שינוי אקלים
צירים מארגנים:
יחידת הוראה אינטראקטיבית
בפעילות אינטראקטיבית זו, הבנויה בפלטפורמת מוודל, התלמידים יחקרו את ההבדל בין מזג אוויר לאקלים באמצעות נתונים, גרפים וכתבות מהתקשורת. המשימה נועדה להתמודד עם תפיסה שגויה רווחת, ומקדמת הבנה עמוקה של מושגים מדעיים הקשורים לשינוי אקלים. הפעילות מדגישה מיומנויות של אוריינות מדעית, חשיבה ביקורתית, ואוריינות מידע, בהתאם לתפיסת הלמידה המתחדשת ולמתווה פיז"ה 2025. הפעילות מתאימה לתלמידי חטיבת ביניים ועליונה ונשענת על חומרים עדכניים בהקשר מקומי.
סיור בקניון בדגש שינוי אקלים
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי; גורמים לשינוי האקלים; השלכות של שינוי אקלים; דרכי ההתמודדות; אתיקה
צירים מארגנים:
יחידת הוראה
ביחידה זו, נפרט כיצד ניתן ללמד את נושא שינוי האקלים באמצעות סיור בקניון. הקניון מאפשר לבחון את שינוי האקלים מנקודת מבט ייחודית הטומנת בתוכה מצד אחד את המתח בין תרבות הצריכה והבילוי שאנו רגילים אליו בעולם המערבי, ובין החובה שלנו כאזרחים מודעים ואחראים לדאוג לצמצום של ההשלכות הקשות של צריכה מוגברת הקשורות באופן הדוק לשינוי האקלים. הקניון מוכר למרבית התלמידים המבלים בו שעות מזמנם ומאפשר ללמוד על נושא שינוי האקלים מתוך התייחסות רלוונטית למרחב המוכר לחיי התלמידים, ולעורר את הדיון החשוב בין הנוחות וההנאה של הפרט לבין האחריות האזרחית ולטווח ארוך. יחידת ההוראה כוללת הכנה, סיור וסיכום (6 שעות). בנוסף מוצע לשלב פעילות אקטיביסטית בקניון כפועל יוצא של הסיור ומסקנותיו.
האם "החור" באוזון הוא הגורם המרכזי להתחממות הגלובלית?
אקלים; שיטות ועדויות לשינוי אקלים; השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי
צירים מארגנים:
פעילות לתלמידים
פעילות זו מספקת כלים להתמודדות עם התפיסה השגויה הגורסת שהתדלדלות שכבת האוזון היא הגורם המרכזי להתחממות הגלובלית. תפיסה שגויה זו רווחת בקרב תלמידים רבים )גם בקרב תלמידים חזקים (בגילאים שונים ובמקומות שונים בעולם, ונוצרת בשוגג, ככל הנראה, מאי הבחנה בין "החור" באוזון לבין אפקט החממה ומהקשר שעורכים התלמידים בין שתי תופעות אלו, שבפועל לא קיים.
בפעילות זו ייחשפו התלמידים לנתוני מדידה וחישובי תחזית בהקשר של שתי תופעות: התופעה הראשונה היא ההתחממות הגלובלית, ובתוך כך גם התייחסות לאפקט החממה. התופעה השניה היא "החור" בשכבת האוזון בסטרטוספירה (השכבה העליונה של האטמוספירה). שילוב עובדות ונתוני מדידה אלו, בהקשר של שתי התופעות, עשוי להעמיד את התלמידים בפני קונפליקט קוגניטיבי, לערער את האחיזה שלהם בתפיסה השגויה ש"החור" באוזון הוא הגורם העיקרי להתחממות הגלובלית, ולאפשר את אימוץ התפיסה המדעית.
לפעילות זו קיים מדריך למורה הנמצא תחת "מדריכים למורה" (נגיש למורים שנרשמו ואושרו לאתר).
קריקטורות ושינוי אקלים
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
קריקטורה היא איור שמתאר אדם או מצב בצורה מ וגזמת, תוך הבלטה מופרזת של פרטים מסוימים, בדרך כלל מאפיינים חיצוניים או נקודות תורפה, במטרה להצחיק, להוסיף מאפיין הומוריסטי לאדם, ולעיתים גם לעורר ביקורת. בפעילות זו בתלמידים יביעו מסר בנושא שינוי האקלים באמצעות ציור קריקטורה.
פליטי אקלים
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי; השלכות שינוי האקלים
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
פליטי אקלים מוגדרים כמי שנאלצו לעזוב את סביבתם הטבעית באופן זמני או קבוע עקב התחממות עולמית והשלכותיה (שריפות, סופות, הצפות, חום קיצוני, עליית מפלס הים וכו'). לפי דוחות האו"ם, בין השנים 2008-2016 נאלצו בכל שנה 21.5 מיליון איש בממוצע להגר בגלל סיבות אקלימיות. בפעילות זו התלמידים יחשפו לתופעת פליטי האקלים והגורמים לה.
שיתוף פעולה בין מדע ואומנות
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי; השלכות שינוי האקלים
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
למדענים ולקובעי מדיניות קשה מאוד לייצור מעורבות ציבור בנושאים מורכבים ולעיתים שנויים במחלוקת ולהסביר להם מושגים מורכבים וכיצד הם קשורים לחיי היומיום שלהם. לכן, שיתופי פעולה בין אמנים ומדענים יכולים לסייע לעורר מודעות, הבנה והשראה לשינוי התנהגות. בפעילות זו התלמידים יתחברו לנושא שינוי האקלים דרך חיבור לעולם האמנות ויכירו את האומנות ככלי הסברתי לנושא שינוי האקלים, לצד חשיפה ל שינוי האקלים והשלכותיו
האדישות המבעיתה של החברה למשבר האקלים - האמנם?
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי; אתיקה
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
סקרים רבים נערכו על מנת לבחון את עמדות הציבור בנושא שינוי האקלים. תוצאות של סקר משנת 2022 מצביע על כך שברוב המדינות שנבדקו, הנשאלים אמרו ששינוי האקלים הוא איום גדול על ארצם, כאשר נשאלים מכמעט מחצית מהמדינות דירגו את שינוי האקלים הגבוה ביותר מבין חמישה איומים שהוצגו בסקר. התוצאות מצביעות גם על קשר בין העמדות הפוליטיות והעמדות כלפי שינוי האקלים. בפעילות זו התלמידים יחשפו לתוצאות הסקרים במטרה להעלות את המודעות לתפישות השונות בציבור לגבי חומרת הסכנה שבשינוי האקלים.
קמפיין או פלייר לשינוי אקלים - הצעה לפעילות סיכום
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי
צירים מארגנים:
מערך שיעור
פעילות זו מיועדת לסיכום ביניים או סיכום של תהליך הלמידה בנושא. היא כוללת בניה של מפת חשיבה בנושא (הסבר למטה) ויצירת קמפיין פרסומי או עיצוב פלייר מידעי בנושא. פעילות זו מתוך יחידת הוראה מבוא לשינוי האקלים, שיעור 7 (פיתוח: ד"ר נירית לביא אלון, ד"ר הגר ליס, מרכז בידינו)
לבוא או לא לבוא לועידת האקלים?
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
הצעה לפעילות בנושא ועידת האקלים. מטרת הפעילות לחשוף את התלמידים לאירוע ועידת האקלים העולמי ולעודד חשיבה ביקורתית באמצעות דיון פתוח בשאלת ההשתתפות הועידה.
בין התאריכים 6 - 18 בנובמבר מתקיימת בשארם א-שייח' שבמצרים ועידת האקלים ה ה-27 .
cop - Conference of the Parties
הוא האירוע הבינלאומי הגדול ביותר של האו"ם בו ישתתפו עשרות אלפי משתתפים מכל רחבי העולם - נציגי ממשלות, ארגונים בינלאומיים, חברה אזרחית, אקדמיה ועוד.
למרות חשיבות הועידה, יש מנהיגים ופעילים סביבתיים שהודיעו שלא יגיעו השנה לועידה. הבחירה במצרים עוררה מחלוקת: הפגנות הן חלק מוועידות האקלים במשך השנים, ואילו כעת נערכת הוועידה במדינה שבה הפגנות אסורות. פעילי זכויות אדם טוענים שהגעתם לאזור נמנעה, והפגנות ראווה בודדות שאושרו מראש יתקיימו בשטח שהוגדר עבורן, בסמוך לכביש ראשי, הרחק מעיני הפוליטיקאים. במצרים לא היססו לאפשר לחברות שהן מזהמות ענק להפוך נותנות חסות של הוועידה, בהן קוקה קולה, מזהמת הפלסטיק הגדולה בעולם, ויצרנית הרכב ג׳נרל מוטורס, מחמש חברות הרכב המזהמות בעולם. בנוסף לכך, לכנסים מקומיים ובינלאומיים יש מחיר סביבתי גבוה בעיקר בשל הטיסות שהן גורם מרכזי לפליטות גזי חממה.
הפעילות המוצעת מורכבת משני חלקים מרכזיים: א) עבודה אישית שבה נחשפים התלמידים לועידת האקלים ומעלים טענות בעד ונגד ההשתתפות הועידה; ב) דיון כיתתי בו התלמידים מציגים את טיעוניהם בעד או נגד ההשתתפות בועידה.
הכנה למצעד האקלים
השיח על שינוי אקלים במרחב הציבורי; אתיקה
צירים מארגנים:
הצעה לפעילות
אנו צופים יותר ויותר בתופעות אקלימיות חריגות וקיצוניות: שטפונות, תקופות יובש, סופות, גלי קור וחום ועוד. השפעת האדם על שינויי האקלים, כבר אינה מוטלת בספק. בעולם כולו ובישראל יש היערכות לשינויים וועידות אקלים מתקיימות במקומות שונים בעולם. כחלק מהמאמץ להגברת המודעות לנושא ו לקדם פעולה עולמית לעצירת שינוי האקלים, החל משנת 2014 מתקיים אירוע בהיקף עולמי – מצעד האקלים. פעילות זו מתבססת על היכרות קודמת עם נושא משבר האקלים וההתחממות הגלובאלית. הפעילות מכוונת את התלמידים להכיר את הפעילות האקטיביסטית בנושא ולנקוט עמדה בעניין, כמו גם לחשוב על הקשר שבין הבחירות בישראל לנושא משבר האקלים. התלמידים יציעו וידרגו פעילויות שלדעתם כדאי שנבחרי הציבור יקדמו ויחשבו על דרכים להגביר מודעות של נבחרי הציבור לפעילויות שהם מציעים.